Taç Kılavuz Öktem Röportajı

Taç Kılavuz Öktem Röportajı

Akkök Holding’de çalıştıktan sonra Akkim’e geçiş yapan ve Mali İşler Direktörü olarak çalışan Taç Kılavuz Öktem’le sorumluluğundaki işleri, bugüne kadar hayata geçirdiklerini ve önümüzdeki projeleri konuştuk…
Banu Bozdemir

Öncelikle yönettiğiniz ekip ve işleriniz hakkında bilgi alabilir miyiz?

Mali işler altında muhasebe, bütçe planlama ve kurumsal raporlama, finans ve IT olmak üzere dört bölüm var.

Mali İşler altında yapılan işlerin bazılarından bahsedeyim isterseniz: Öncelikle 5 yıllık stratejik plan yapıyoruz. Önümüzdeki 5 yıl şirket nasıl bir pazarda, nasıl bir stratejiyle, hangi ürünlerle, hangi yatırımlarla ciro ve karını hangi seviyelere getirmek istiyor, hangi satın alma fırsatları var, kriterler neler, tüm bunlar nasıl finanse edilecek… Bütün bu bileşenler değerlendiriliyor.

Şirketin bütçe süreci yine Mali İşler tarafından yönetiliyor. Tüm bölümlerin kendi bütçe verilerini sisteme girmesi sağlanıyor. Ardından oluşan toplam bütçe analiz edilerek gerekli değişikliklerin yapılması sağlanıyor. Üst yönetimle beraber son haline getirilen bütçe Holding’in yayınladığı takvime göre finalize edilip gerekli sunumlar, bilgilendirmeler yapılarak bütçe ve şirket hedefleri onaylarının alınması ile süreç tamamlanıyor. Ardından her ay bütçe ve fiili verilerin karşılaştırılması ve varsa sapmaların analizi yapılıyor.

Akkim’de göreve başlar başlamaz yaptığımız projelerden biri aktivite bazlı maliyet sisteminin kurulmasıydı.  Bu sistem sayesinde tüm ürün ve müşterilerimizin karlılıklarıyla ilgili çalışmaları yapıyoruz. Belli hammaddelerin fiyatı arttıysa, bunların etkisiyle ilgili detaylı analizleri yapıyoruz. Yatırım fizibiliteleri yine Mali İşler’in sorumluluğunda. Şirket satın alma fırsatları ile ilgili çalışma ve analizleri de biz yapıyoruz.

Bunlara ilaveten, şirketin kredi ihtiyaçlarını belirliyoruz. Bankalarla ilişkilerin yönetimini ve ayrıca teşvik uygulamalarının takibini finans departmanımız yapıyor. Ayrıca Holding raporlamaları, şirket içi ve dışı raporlamalar yapılmakta.

Ayrıca IT departmanı da Mali İşler altında konumlandı. Grup şirketimiz ve çözüm ortaklarımızdan Aktek’le ilişkilerin yürütülmesi ve tüm şirketin IT projelerinin değerlendirilmesi ve takibi bu bölümün sorumluluğunda. Yaptığımız işleri kısaca bu şekilde özetleyebiliriz.

Yeni şirket satın almalarında kararları nasıl alıyorsunuz ve gündemde hangi satın alma projeleri var?

Türkiye’de kimya sektörü en çok cari açık veren sektörlerin başında geliyor. 14 milyar dolarlık ihracata karşın, sektör 40 milyar dolarlık ithalat gerçekleştiriyor yani sektörün cari açığı 25 milyar dolar mertebesinde. Açık büyük ve bu da çok fazla yatırım fırsatını beraberinde getiriyor. Akkim’de hissedarlarımız da büyümemizi istiyor. O yüzden sürekli satın almak üzere yerli/ yabancı şirketleri araştırıyoruz. Tabii burada belli kriterlerimiz var: Potansiyel şirketin içinde bulunduğu pazar bizim için hedef bir pazar mı? Pazarın büyüme potansiyeli nedir? Şirketin rekabet düzeyi nedir? Şirketin finansal raporlarını, ürün çeşitlerini ve müşteri profilini inceliyoruz. Çok detaylı analizlerden sonra şirketle görüşmeler olabiliyor. Her şirketle de bu aşamaya gelinemiyor tabii. Bazıları değerlendirme sürecinde eleniyor. Önümüzdeki dönemde, büyümemizi ve karlılığımızı destekleyecek veya yeni sektörlere giriş yapmamızı sağlayacak potansiyel şirketler üzerinde çalışıyoruz.

Şimdiye dek satın alınan şirketler hakkında bilgi verebilir misiniz?

2015 yılında dünyanın 2. büyük emaye frit üreticisi olan Gizem Frit’i satın alarak yeni bir pazara girdik. Bu sene 20 milyon Euro ciroya sahip, Almanya’daki distribütörümüz olan Dinox’u satın alarak Avrupa’daki müşterilerimize daha yakın olmayı hedefledik. 2013’te Feralco ile eşit ortaklıkla kurduğumuz ve akabinde Dostel’i bünyesine katan Akferal şirketinin kalan hisselerini de bu sene Kasım ayında devraldık ve % 100 Akkim iştiraki haline getirdik.

Akkim’in 2017 yılı değerlendirmesini ve 2018 hedeflerini sizden alabilir miyiz?

2017 tüm sektörler için zor bir seneydi. Buna rağmen Akkim karlılık hedeflerini yakaladı.  Grup olarak baktığımızda, Gizem Frit için de başarılı bir yıl olduğunu söyleyebiliriz. 2018’de de hedeflerimiz yüksek; çift haneli büyüme planlıyoruz. Ürün portföyümüz çok çeşitli sektörlere hitap ettiğinden sektör volatilitelerinden minimum düzeyde etkileniyoruz. Sadece her Türk şirketi gibi, bizim de döviz bazlı borçlarımız var. Bunların kur farklılıklarını yönetmek kritik oluyor ama üstesinden geliyoruz.

Akkök grubunu uzun süredir tanıyorsunuz. Gerek Akkök, gerek Akkim bazında deneyimleriniz ve izlenimleriniz nelerdir?

Akkök Türkiye’deki en prestijli sanayi gruplarından biri. Gururla çalıştığım, övünerek “Akkök grubunda çalışıyorum” dediğim bir yer. Akkök Holding’de Stratejik Planlama ve İş Geliştirme Müdürü olarak işe başladım ve birçok projenin içinde yer aldım. Daha sonra Akkim’de yeni bir yapılanma oldu. Bakir bir mali işler yapısı vardı ve geliştirilmeye çok açıktı. Ekip arkadaşlarımın neredeyse hepsini bizzat, titizlikle seçerek güzel bir ekip kurdum. Eskiden mali işler tarafında muhasebe ağırlıklı bir yapı mevcutken, şimdi stratejik planlar, bütçe, detaylı analizler, satın alma fizibiliteleri ve simülasyonlar hazırlayan bir yapıya ulaştık. Burada bulunduğum yaklaşık sekiz yıllık süreçte şirket yapısının nasıl kurumsallaştığına şahit oldum. Bu da benim için çok güzel bir tecrübe oldu.