Basında AKKİM

Onur Kipri köşe yazısı

  • 30 Ocak 2021
Onur Kipri köşe yazısı

Değerli iş ortaklarımız ve sevgili çalışma arkadaşlarım,

Bilinen sebeplerle hem ülkemizde hem de dünyada zorlu bir seneyi geride bıraktık. 2016 ülkemiz adına ekonomik anlamda belirsizliklerin yoğun yaşandığı bir yıl olsa da bunun bizi umutlarımızdan, hedeflerimizden uzaklaştıracağını hiç düşünmedik. Öncelikle böylesi zorlu bir dönemde neler başardığımızı ve yeni hedeflerimizi sizlerle paylaşmak isterim.

Geçtiğimiz yıl bir yandan yatırım yapıp, bir yandan da kârlılığımızı ve pazar payımızı korumaya çalıştık. Bu yıl da mevcut sektörlerde yatırım yapmaya devam ederken bir yandan da inorganik büyümeye devam edeceğiz. Yeni yıla Almanya’nın Soest şehrinde kurulmuş olan ve yıllık 20 milyon Euro ciroya sahip kimya şirketi Dinox’u satın alarak başladık. Bu satın almayla Avrupa pazarına ve Avrupa’daki müşterilerimize direkt ulaşarak, ciromuzu artırmayı ve REACH sertifikasyon süreçlerini doğrudan yönetmeyi hedefliyoruz. Çerkezköy’de işletmekte olduğumuz Amonyumpersülfat & Potasyumpersülfat tesisimizi de yeni teknolojiyle ve 10,200 ton/yıl kapasiteyle Güney Akkim (Yalova)’de inşa ettik ve devreye aldık. Yalova’da klor alkali ürünleriyle ilgili bir yatırım projemiz devam ediyor. Öte yandan, dünyanın değişik ülkelerine anahtar teslimi kimya fabrikaları kurabilen donanımlı bir mühendislik ekibimiz var. Bu yıl da yurt dışında yeni bir mühendislik projesinin satışını gerçekleştirmeyi hedefliyoruz.

Ülkemize, sektöre ve paydaşlarımıza değer yaratmak, dinamik bir iş ortağı olmak amacıyla; Ar-Ge çalışmalarımızı doğru hedeflere yönelterek ürün portföyümüzü zenginleştirmek için çalışıyoruz. Ar-Ge’de plastik sektörüne uygun ESBO (epokside soya yağı) türü plastifiyanların geliştirilmesi ve üretimi tamamlandı; ürün satışlarımız başladı. Grup şirketlerimizden DowAksa ile karbon elyaf üretiminde kullanılan apre ve reçine geliştirme çalışmalarımız da başarılı bir şekilde devam ediyor. Bir diğer önemli gelişme ise; değişen ve gelişen ihtiyaçlarımıza farklı yöntem ve çalışmalar ile cevap verebileceğimiz Koç Üniversitesi ile ortak Ar-Ge Merkezi kuracak olmamız. Alanlarında uzman, farklı bilim dallarında doktora ve doktora üstü eğitime sahip araştırmacıların görev alacağı bu merkezde bilimsel bilgi Akkim için yeni ürünlere ve yatırım fikirlerine dönüşecek, şirketimiz daha da güçlenecektir. Şirket olarak, sürdürülebilir büyüme stratejimiz, yenilikçi ve atılımcı ruhumuzla bu yıl da yerel ve global ölçekte büyümeye devam edeceğiz. Akkim olarak 2016 yılını başarıyla tamamladık ve birlikte başarmanın verdiği heyecan ve mutlulukla sektörümüze, insana ve ülkemize yatırım yapmaya bu sene de aynı heyecanla devam ediyoruz. 2016 başında üretim tesisini devreye aldığımız Ultrafiltrasyon Modülü satışlarımızdaki hareketlenme ve yeni proje satış fırsatları da bunun en önemli göstergesi. İnanıyorum ki; Akkim olarak yenilikçi, çevik, her senaryoya hazırlıklı ve özverili tarafımızı korudukça başaramayacağımız bir iş söz konusu değildir. 2017’nin ülkemiz için daha iyi bir yıl olmasını diliyorum.

Saygılarımla
ONUR KİPRİ / Genel Müdür