YAKINDAN TANIYALIM / TUZLAR VE KLOR ALKALİ TESİSİ

ALİ DOĞAN

“Akkim üniversiteden sonraki okulumuz gibi”

Bize biraz kendinizden ve klor alkali tesisinden bahseder misiniz? Klor alkali tesisinde temel kimyasalları; özellikle sodyum hipoklorit ve suların dezenfeksiyonunu sağlayan klor gazını üretiyoruz. Tesislerde ana ham maddemiz ise tuz. Yaklaşık 8 yıldır üretim mühendisi olarak çalıştığım tesiste sorumluluklarımı; üretimlerin belirlenen kalite standartlarında gerçekleştirilmesi, tesisimizin iş sağlığı ve güvenliği yönünden uygun ilerlemesi, satış taleplerinin karşılanması, iyileştirme çalışmaları ve projelerin gerçekleştirilmesi olarak özetleyebilirim. Tesiste benimle beraber toplam 17 kişilik bir ekibiz. Burada çok yüksek tonajlı üretim yapıyoruz. Akkim’in tonaj açısından yarısına yakını klor alkali tesisinde üretiliyor. Üretim mühendislerinin en çok dikkat etmesi gereken konular neler? Üretim tesisleri sürekli çalışması gereken, yani duruşu kaldırabilecek tesisler olmadığından, öncelikle takibi çok iyi yapması lazım. Yeterli teknik donanımı bulunmalı, yeni teknolojilere uyum sağlayabilmeli. Üretim mühendisi pratik olmalı, olası sorunların çözümünde hızlı ve doğru karar verebilmeli.

Akkim’in bu konudaki katkıları sizce nedir? Üretim mühendisleri açısından Akkim üniversiteden sonraki okulumuz gibi. Tesislerimizdeki ekipmanların çeşitliliğiyle kendimizi geliştirmemiz için imkânlar sunuyor. Akkim yetkinliklerimizi artırmamız için bizi motive ediyor. Akkim’de ne yaparsanız kendinizi başarılı sayarsınız? Başarıyı sadece kendi yaptıklarım üzerinden değerlendirmem. Tesisimizin üretimini sürdürmesi aslında tesiste çalışanların tamamının başarısıdır. Çünkü biz bir ekibiz. Akkim büyümeye devam ediyorsa, Türkiye hatta Avrupa’nın en başarılı firmalarından biriyse bunu doğru ekiplerle sağlıyor. Pandemide yaşadıklarınızı sorsak? Çalışma düzenlerimizde değişiklikler yaşandı. İş dışındaysa eskiden yapabildiğimiz pek çok şeyi yapamaz hale geldik. Sosyal hayatımızın kısıtlanması en zor yanı. Pandemi koşullarına hem bireyler hem firmalar hem de ülkeler olarak alışmalıyız. Bu pandemi bitse de benzer durumlara karşı hazırlıklı olmalı, dijitalleşmeye daha çok önem vermeliyiz.


DİLARA ÇETİNKAYA

“Üniversitede teorisini öğrendiğim ekipmanların hepsi çalıştığım tesiste mevcut”

Önce sizi tanıyabilir miyiz? ODTÜ Kimya Mühendisliği Bölümü mezunuyum. Üniversitedeyken kariyer günlerinde tanıştıktan sonra Akkim’de çalışmayı hedefledim. Başvurumdan dokuz ay sonra Akkim’de işe başladım. Akkim’de üretim mühendisi olarak üçüncü yılımdayım. Tuzlar tesisi olarak İnorganik Üretim Müdürlüğü’nün en kalabalık tesisiyiz. Sodyum metabisülfit tesisinde tam kapasite 7/24 üretim yapıyoruz. Proses gereği yan ürün olarak solüsyonu çıkıyor. SBMS gıda kalite olarak üretilen bir ürün. Gıda, deri ve lastik sanayisinde fermantasyon işlerinde ve kozmetik sektöründe kullanılıyor. Üretimimizin yaklaşık yüzde 70’ini ihraç ediyoruz.

Akkim’in size kazandırdıklarını ve hedeflerinizi sorsak? Kimyanın üretim tarafında bulunmak kendi tercihim. 7/24 dinamik olmayı, yeni şeyler öğrenmeyi seviyorum. Akkim’in bana en büyük katkısı bu. Üniversitede teorisini öğrendiğim bütün ekipmanlar tesisimizde mevcut ve teoriyi sahada pekiştirmenin hazzını da Akkim’de fazlasıyla tadabiliyorum. Akkim samimi ortamıyla insana sanki kendi evindeymiş gibi hissettiriyor. İş yerindeki arkadaşlıkların iş dışında da devam ettiğini gördüm, güzel dostluklar edindim. Akkim gelişimi destekleyen, her türlü yeniliğe açık bir firma; burada monoton bir hayat yok. 10 yıl sonra dönüp geriye baktığımda burada önemli projelere imzasını atmış, yeni gelen arkadaşlara deneyimlerini anlatan bir çalışan olmayı hedefliyorum.


GAMZE GÜLEÇ

“Akkim kültürünün bir parçası olmaktan gururluyum”

Tuzlar tesisiyle ilgili bilgi verir misiniz? Bünyesinde demir 3 klorür, polialiminyum klorür, trimetilamin hidroklorür, dimetilamin hidroklorür ve sodyum metabisülfit tesisleri yer alıyor. Tuzlar tesisinde iki üretim mühendisi ve 7/24 çalışma esasıyla dört vardiya üretim yapıyoruz. Ben demir 3 klorür polialiminyum klorür, trimetilamin hidroklorür ve dimetilamin hidroklorür tesislerinden sorumlu üretim mühendisiyim. Demir 3 klorür ve polialiminyum klorür tesislerindeki üretimlerimiz genelde su arıtma tesislerinde kullanılıyor. Trimetilamin hidroklorür ise ihracat ürünlerimizden.

Altı yıldır çalıştığınız Akkim’de en unutamadığınız dönem hangisi? Türkiye’nin ilk ve tek dimetilamin hidroklorür tesisini 2017’de devreye aldık. Kurulum aşamasında yer aldım, heyecan verici bir projeydi. Tesisin kurulacağı yere temellerin atılıp, ekipmanların çalışıp, tesisin devreye alındığı ana kadarki tüm sürece şahitlik etmek gerçekten güzeldi. İlk üretimimizle uygun ürünü ortaya çıkarmak da keyifliydi. Akkim kültürünün bir parçası olmaktan gururluyum.


TİMUÇİN GÖRKEM

“Akkim, tüm tesislerinde tam bir uyumla çalışılan, dinamik bir yapı”

Kaç yıldır Akkim’de çalışıyorsunuz? 15. yılımdayım. Akkim’de işe SMS tesisinde dolum ambalajlama işçisi olarak başladım, sonrasında saha operatörü ve gündüzcü formenlik yaptım. Şimdi Tuzlar tesisinde gündüzcü formenim. Kendi ailemin bir parçası gibi hissettiğim Akkim, maddi-manevi çalışanlarının her zaman arkasında duruyor. Burada çalışmaya başladıktan hemen sonra bu güveni hissetmeye başlıyorsunuz. Çalışanlarına destek verdiği için bizlerin de iş motivasyonu artıyor. Fabrikamızın hangi noktasına giderseniz gidin tüm tesislerde tam bir uyumla çalışıldığını görürsünüz. Akkim’den aldığımız güçle bizler de şirketimizin daha iyi yerlere gelebilmesi için elimizden geleni yapmaya gayret ediyoruz.

Buradaki bir gününüzü özetlemenizi istesek… İşe saha kontrollerini yaparak başlarım. Tesisteki ekipmanlarda bir problem varsa, mümkünse aynı gün içerisinde çözmeye çalışırım. Ham madde stoklarına da bakarak üretime yetecek kadar olmasını sağlarım. Önümüzdeki dönem için beklentileriniz? Akkim sürekli gelişen, hep daha fazla büyümeyi hedefleyen bir şirket. Akkim’de mevcut tesislerimize yenilerini ekleyerek şirketimizin büyüdüğüne şahit olmak beni son derece memnun eder. Şirketimizin başarılarının artması çalışanlarının da başarısı olacaktır. Emekli olacağım güne kadar ben de bu başarılara katkıda bulunmak istiyorum.


MURAT ÖZGÜR KAYAR

“Teknoloji ve güvenlik Akkim için çok önemli”

Akkim’de ne zaman çalışmaya başladınız, şimdi neler yapıyorsunuz? Akkim’le yollarım 2003 yılında kesişti. Yüksekokul eğitimimi tamamladıktan sonra buraya iş başvurusunda bulundum ve sodyum metabisülfit tesisinde göreve başladım. Son 15 yıldır klor alkali tesisinde saha operatörlüğü yapıyorum. Klor alkali tesisindeki şeflerim, yöneticilerim ve çalışma arkadaşlarımın hepsiyle uyum içerisinde çalışıyoruz. Unutamadıklarım arasında, yurt dışında yaptığımız ve kurulumunda görev aldığım yap-işlet klor alkali tesisi projesi var. 15 yılda klor alkali tesisinde nasıl değişimler yaşandı? Tesisimiz 15 yılda çok değişti, hatta işletmede değişmeyen hiçbir yer kalmadı. En önemlisi, günün gereği olarak işlerimizin hepsi yeni teknolojiye uyarlandı.

Değişimlerin yanı sıra üretim kapasite artışlarımız da yapıldı. Tesisteki tanklardan otomatik vanalara kadar her şeyi çağın gerektirdiği gibi adım adım yeniledik. Bu değişimlerin çalışmanıza etkileri nasıl oldu? Manuel sistemlerden otomasyona döndük. Ekranlarımız ve vanalarımız sayesinde DCS’den fabrikanın her yerini rahatlıkla kontrol ediyoruz. Güvenlikte iyiyiz, istenmeyen bir durumda sistem kendini otomatik kapanıp kendini emniyete alabiliyor. Klor alkali tesisi Akkim’in kalbidir dersek yeridir. Çünkü biz buradan bütün diğer tesislerimize ürünler gönderiyoruz. Burada yaşayacağımız herhangi bir aksama diğer tesislerin de ham madde sıkıntısı yaşamasına yol açar.