Bayer böylece dünyanın en büyük tohum ve tarım ilacı üreticisi haline geldi.
Şirket, dev satın almanın gerçekleşebilmesi için Monsanto’ya hisse başına 128 dolar ödedi. Bayer ile Monsanto arasındaki müzakereler aylardır sürüyordu. Mayıs ayında Bayer’in hisse başına 122 dolarlık teklifi kabul edilmemiş, bu ayın başında teklif 127,50 dolara çıkarılmıştı.
Bayer’in tarım ürünleri, tohumun yanı sıra yabani ot ve haşereye karşı kimyasal ilaçları da kapsıyor. Ancak şirket daha çok Aspirin ve Alka-Seltzer gibi sağlık ürünleriyle biliniyor.
Monsanto şirketi ise mısır, soya fasulyesi, pamuk, buğday ve şeker kamışı gibi genetiğiyle oynanmış tohum ürünleriyle tanınıyor.
ABD’de genetiği değiştirilmiş organizmalarla (GDO) tarımsal üretim oldukça yaygın. Ancak Alman Bayer’in Monsanto’yu satın alarak bu tartışmalı teknolojiyi Avrupa kıtasında yaygınlaştırmayı hedeflemesi çevrecilerin tepkisini çekiyor.
Bayer ise dünya nüfusunun 2050’ye kadar üçte bir oranında artacağının öngörüldüğünü hatırlatıyor ve küresel gıda ihtiyacının karşılanması için yeni teknolojilerin kullanılması gerektiğini savunuyor.
Bayer CEO’su Werner Baumann, Monsanto’nun satın alınmasının hissedarlara, müşterilere, çalışanlara ve toplumun geneline büyük fayda sağlayacağını ifade etti.
Bu satın almayla birlikte küresel tohum ve tarım ilacı üretiminin yüzde 25’i Bayer’in eline geçmiş olacak.