IHS, global ekonomiye ilişkin 10 tahminini açıkladı:
1. ABD ekonomisi daha da güçlenecek
Dünyanın en büyük ekonomisi olan ABD ekonomisi, özellikle tüketicilerin harcamaları nedeniyle artan ülke içi talep sayesinde diğer ülkeleri geride bırakmaya devam edecek. Gayrı safi yurt içi hasılanın %70’ini oluşturan tüketici harcamalarının ardındaki dinamikler (istihdamda artış, hanelerin finansal durumunda iyileşme, petrol fiyatlarında düşüş) olumlu yönde ilerlemeyi sürdürecek. IHS tahminlerine göre ekonomi %2,5-3 oranında büyüyecek.
2. Euro bölgesi mücadeleye devam edecek
Euro bölgesi zayıf iş gücü piyasasıyla mücadeleye devam edecek ancak petrol fiyatlarındaki düşüş, Euro’nun zayıflaması, mali sıkıntıların azalması, kamu borçlarının düşmesi ve uyumlu para politikası sayesinde biraz toparlanacak. IHS, Euro bölgesinde 2015’te %1,4 büyüme bekliyor. (2014’teki büyüme %0,8)
3. Japonya’daki durgunluk sona erecek
Son 6 yılda, 4 kez ekonomik durgunluk yaşayan Japon ekonomisi, %1 oranında olsa bile bir sıçrama yaşayacak. Bank of Japan’in (BOJ) ek hükümet teşvikleri ve enerji fiyatlarındaki düşüş, büyümeyi yeniden artı seviyeye çekecek.
4. Çin yavaşlamaya devam edecek
IHS’e göre para ve finans politikalarındaki destek bile, Çin ekonomisindeki yavaşlamaya engel olamayacak. 2015’te Çin ekonomisinde %6,5 büyüme bekleniyor. Büyük ekonomilerin çoğu için bu oran çok iyi olsa da, Çin standartlarına göre oldukça düşük.
5. Gelişmekte olan piyasalarda karma bir manzara var
Petrol fiyatlarının düşmesi, global likiditenin artması, ABD ve Avrupa’daki büyümenin hızlanması sayesinde, gelişmekte olan ekonomilerin çoğu 2015’te daha fazla büyüme kaydedecek. En çok büyümeyi Avrupa, Latin Amerika, Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Sahra’nın güneyindeki Afrika bölgeleri yaşayacak. Öte yandan, ticari yaptırımlar, petrol fiyatlarındaki düşüş ve sermayenin kaçması nedeniyle Rusya sıkıntı yaşamaya devam edecek.
6. Ürün fiyatları düşecek
Petrol fiyatları yaz aylarından bu yana yaklaşık %40 düştü ve bu arada global talep zayıf seyrederken, arzda büyük bir artış yaşandı. IHS’e göre talebin anahtarı Çin’de. Ülkedeki büyüme biraz daha azalırsa fiyatlar yine düşecek.
7. Dezenflasyon tehdidi
Ürün fiyatları düşüp, global büyüme yetersiz kalırken, gelişmiş dünyada dezenflasyon konusu gündeme geliyor. Rusya gibi gelişmekte olan piyasalarda ise enflasyonun artması bekleniyor.
8. Faizleri önce FED yükseltecek
Federal Reserve, Bank of England ve Bank of Canada sırasıyla Haziran, Ağustos ve Ekim 2015’te faizleri yükseltmeye başlayacak. Buna karşılık European Central Bank (ECB), Bank of Japan (BOJ) ve People’s Bank of China faiz oranlarını daha da düşürecek ve/veya likiditeyi artıracak.
9. Dolar krallığını koruyacak
ABD doları, FED faiz artırımı beklentisiyle güçlenmeye devam edecek. ECB ve BOJ’den beklenen ek ivme sayesinde Euro ve Yen 2015’te değer kaybetmeyi sürdürecek. 2015 sonbaharında Euro-Dolar $1,15–1,20’ye düşerken, Dolar-Yen paritesi de 120–125 arasında işlem görecek.
10. Uzun süredir devam eden aşağı yönlü riskler azalıyor
Global ölçekte yaşanan iyileşme geçtiğimiz yıllarda pek çok olumsuzlukla (kamu ve özel sektör borçlarındaki artış dahil) karşılaştı. Ancak bazı ülkelerde, özellikle de ABD ve İngiltere’de bu zorluklar hafiflemeye başladı.