Ali Bakkaloğlu Röportajı

Ali Bakkaloğlu Röportajı

Performans Kimyasalları Satış Grup Müdürü Ali Bakkaloğlu’yla kimya sektöründeki deneyimlerini ve Akkim’de performans kimyasalları grubu altında yapılan işleri konuştuk.
Banu Bozdemir

Öncelikle bulunduğunuz bölümle ilgili bilgi alabilir miyiz?

Performans Kimyasalları Satış Grup Müdürü olarak çalışıyorum. Performans kimyasalları üç stratejik iş biriminden oluşuyor: Tekstil, kağıt-su ve yapı kimyasalları. Akkim satış ve pazarlama faaliyetlerini Temel Kimyasallar ve Performans Kimyasalları olarak iki ana başlık altında yönetiyor. Temel kimyasallarda kimyasal formülasyonu açık, tüm dünyada aynı isimle bilinen ürünler var; kostik, metabisülfit, sodyumperkarbonat gibi. Performans kimyasallarında ise bu üç ana iş birimini kapsayan (tekstil, kağıt- su, yapı) sektörlere yönelik özel ürünler üretiyor ve satıyoruz. Kimyayı kullanarak müşterinin ihtiyacına, taleplerine ve sektördeki gelişmelere bağlı olarak ürünlerimizi dizayn ediyor; müşterilerimizin kullanımına sunuyoruz. Bu ürünleri satarken de  ciddi bir teknik destek hizmeti veriyoruz. Biz ürünlerimizi sattığımız tekstil, kağıt- su veya yapı şirketleri kadar onların işini, proseslerini biliyoruz. Aynı teknik lisanı konuşabiliyoruz ve onların ihtiyaçlarını bazen önceden görerek, bazen de birlikte konuşarak yeni projeler, yeni ürünler geliştiriyoruz. Bu da bizi temel kimyasallardan ayıran en önemli özelliğimiz. Yani teknik bilgiye dayalı bir satış stilimiz var. Bu da yetmiyor; ilişki yönetimi, müşteriye yakınlık, onun ihtiyaçlarını saptamak ve geleceğe dönük işlerin nasıl evrileceğini bilerek çalışmak, aynı zamanda bize içerideki Ar-Ge ve ürün geliştirme faaliyetlerimize de girdi teşkil ediyor. Böylelikle bugünkü ihtiyaçlara yönelik olduğu kadar; ileriye dönük yeni ürünlerle de portföyümüzü sürekli canlı tutuyor; sektörde aranılan, bilinen ve tercih edilen bir firma olmayı hedefliyoruz.

Uzun yıllardır kimya sektöründesiniz. Genel olarak değerlendirmelerinizi alabilir miyiz?

32 senedir sektörün içerisindeyim. Üretimle başladım. 1991 yılından bu yana, yani 26 senedir satış ve pazarlamayla uğraşıyorum. Gerek yurt içi, gerekse yurt dışında değişik görevler aldım. Akkim’de tekstil kimyasalları satış bölüm yöneticisi olarak işe başladım; üç yıldır da performans kimyasalları satış grup müdürü olarak görev yapıyorum. Bu alanda, ancak bir şeyleri farklı yaptığınız, fark yaratabildiğiniz müddetçe kapılar açılıyor ve büyüme sağlayabiliyorsunuz. Bunu yapmadığınız zaman da, daha statik bir konuma düşüyorsunuz ve işler zorlaşıyor.

Peki  Akkim’in cirosunda performans kimyasallarının yeri nedir?

Akkim’in cirosunda biz yaklaşık % 30’luk bir paya sahibiz.

Hangi firmalarla rekabet ediyorsunuz ve Akkim’in avantajları nelerdir?

Yerli ve yabancı, global şirketlerle rekabet halindeyiz. Akkim’in en büyük gücü Türkiye’de üretim yapıyor olması. Deneyimli satış ekibimizin gerek pazara olan hakimiyeti, gerek pazarın ihtiyaçlarını doğru saptayıp içerideki Ar-Ge faaliyetlerini doğru yönlendirmesi ve bu bilgiye dayalı özel ürünler geliştirebilmek de en büyük avantajımız.

Ar-Ge faaliyetlerine birebir katkı sağlamamız bize aynı zamanda Ar-Ge’den çıkan ürünleri pazara sunmakta ve satış sürecini devam ettirmekte avantaj sağlıyor. Ayrıca rakiplerimizle de bu şekilde farklılaşmaya çalışıyoruz. Yani müşterinin prosesini kısaltacak, maliyetlerini aşağıya çekecek veya yepyeni bir ürün üretmesine imkan sağlayacak, enerji ve su tasarrufuna yardımcı olacak proses ve ürünlere odaklanıyoruz. Zaten Akkim’in kimya sektöründe uzun yıllara dayanan bir geçmişi var. Güvenilir, kaliteli, ithal ikamesi sağlayan birçok kimyasal ürünüyle Türkiye’de sanayinin gelişmesinde önemli rol oynamış; sektörde tanınan bir şirket. Bu kurumsal imaj, bizim performans kimyasallarındaki işimizi geliştirirken dayandığımız, güç aldığımız önemli bir unsur.

2018 hedefleriniz neler?

Yine ve durmadan büyüme hedefindeyiz. Biz kendi işimize odaklanıp neyi nasıl yaparız, nasıl farklılaşırız, nasıl büyürüz arayışı içerisindeyiz. Önümüzdeki sene için % 10 gibi bir büyüme hedefimiz var.

Performans kimyasalları tarafındaki yatırımlara değinebilir miyiz?

Performans kimyasallarında uzun yıllardır devrede olan tekstil yardımcıları tesisimizi, yeni üretim tekniklerini de katarak; son teknolojiye uygun şekilde yeniliyoruz. Satış performansına bağlı olarak, kapasite artış yatırımlarımız da devam edecek.

Son olarak iş hayatınızda Akkim’in yerini soralım…

Akkim’i ben işletme hayatımda tanıdım. Güvenilir, dürüst, ithal ikamesiyle uğraşan, kimya sektörüne büyük katkılarda bulunmuş prestijli bir şirket.

Firmanın içerisine girdikten sonra da bunun gerçekten bir kültür olduğunu, Akkim’in bu şekilde çalıştığını gördüm. Aynı doğrultuda, biz de performans kimyasalları olarak Akkim’i bu ruhla, bu anlayışla; öncelikle Türkiye’de, sonra da çevre ülkelerde olması gereken yere taşımak için tüm ekibimizle birlikte çaba sarf ediyoruz.

Uzun yıllar yabancı menşeili firmalarda değişik görevlerde çalıştıktan sonra, ilk kez yerli bir kimya şirketine geldiğimde amacım, o yabancı firmaların teknik seviyelerine ulaşıp, çevre ülkelere de ihracat yapabilen bir bölüm oluşturmaktı. Şimdi aynı motivasyonla; tüm performans kimyasallarında bu amaca ulaşabilmek için ekip olarak var gücümüzle çalışıyoruz.