Akkim Gündem | Sayı 26

www.akkim.com.tr 35 NE YEDIĞINIZI BILIYOR MUSUNUZ? GIDA DEDEKTIFI Musa Özsoy “Kapakta gördüğünüz bu şeker çocuğunuzda aktivite ve dikkat bozukluğuna sebep olabilir.” Bu uyarı aslında çocuk - lara yönelik üretilen bu şeker gibi yüzlerce ürünün etiketin - de “yasal uyarı” olarak yer alıyor. Çünkü yıllar önce tekstil ve boya sanayiinde kullanılan petrol bazlı kimyasallar renk - lendirici adı altında endüstriyel ürünlerde kullanılıyor. So - run renklendiriciler ile sınırlı değil. Geçtiğimiz 50 yılda tüm dünyada etkisini gösteren gıda endüstrisi kullandığı yüz - lerce katkı maddesiyle bugün toplumları yaygınlaşmış ve sıradanlaşmış “ürünleriyle” resmen kuşatıyor. İnsanlık tari - hinin hiçbir evresinde tüketmediklerini tüketiyor ve sağlık sorunları katlanarak artıyor. Son 50 yılda toplumumuzu da etkisi altına alan gıda endüstrisi sürecine bilimsel kaynak - lar, makaleler ve arşivler üzerinden tek bir soru temelinde ışık tutuluyor: Ne yediğinizi biliyor musunuz? GIDA HIJYENI VE SANITASYON Kolektif “Gıda Hijyeni ve Sanitasyon” isimli bu kitap; gıda mühendislerine, diyetisyenlere, gıda teknologlarına, biyologlara, mikrobiyologlara, aşçılara, hijyenistlere, sağlık sektöründe çalışanlara, bu alanlarda eğitim alanlara veya kariyer için hazırlananlara, ilgili meslek konu - larında araştırma yapanlara ve ilgili sektöründe üretici, işletmeci ve tüketicilere temel kaynak olması amacıyla kaleme alınmış. Ayrıca yiyecek ile uğraşan, sağlıklı ve güvenli gıda tüketmek isteyen her - kesin kitaplığında bulunabilecek bir kitap. Kitapta; “gıda güvenli - ğinin temel prensipleri”, “gıda güvenliği ve gıda tehlikeleri”, “hijyen ve sanitasyon”, “gıda tesislerinin dezenfektasyonu” ve “kalite gü - vencesi” başlıkları altında gıda üretiminden tüketimine kadar olan aşamalarda hijyenik ve sanitasyon koşulların sağlanması amacıyla alınabilecek önlem ve tedbirlere yönelik uygulamalara yer veriliyor.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTczMDA=