Akkim Gündem | Sayı 26

www.akkim.com.tr 33 GIDA BILIMI - SÜRDÜRÜLEBILIR YAŞAM Zümrüt Begüm Ögel Bu kitap; ister profesyonel olarak çalışan isterse kendi beslenmesi için evinde ye - mek yapan veya ilgili bölümlerde okuyan kişiler için yazıldı. Konular yalın ve kısa bilgilerle açıklanırken, okurda gıda bilimi üzerine bir birikim kazanması hedefle - niyor. Zümrüt Begüm Ögel imzalı kitapta sırasıyla gıdaların temel kimyasal bile - şenleri (proteinler, karbonhidratlar, yağlar, vitamin xe), gıdalardaki mikroplar (bak - teriler, mayalar, mantarlar), gıda bilimi (süt, et, yumurta, bitkisel ürünler, meyve, sebze, çay, kakao, tahıllar, baklagiller, baharatlar ve otlar, gıdalardaki doğal toksin - ler), gıdaların işlenmesi (meyve ve sebzelerin işlenmesi, sütün işlenmesi, etin iş - lenmesi, yağların işlenmesi, fermente içecekler ve sirke, tahılların işlenmesi), gıda atıklardan yararlanma (kompost yapımı, kuru evsel atıklardan istiridye mantarı üre - timi, atık yağlardan sabun yapımı, külle temizlik, organik atıklardan biyoenerji üre - timi) konuları ele alınıyor. Ayrıca, bazı bilimsel bilgilerin daha rahat anlaşılabilmesi açısından bilgi kutucukları içinde basit şema veya çizimlerle gösteriliyor. DÜNYADA GIDA TERÖRÜ İsmail Tokalak Gıda sektörü tarafından üretilen ve aldatıcı reklamlarla dezenformasyonlarla in - sanlar için elzem gıda maddesi olarak sunulan işlenmiş ve binlerce katkı mad - desi kullanılmış gıdalar insanların sağlığına değil, yüz milyarlarca dolarlık piyasası olan gıda sektörünün yararına çalışır. Bu gıdalarla insanlar sağlığını kaybederken gıda sektörleri kasalarını doldururlar. Yüksek oranda zararlı yağ, şeker, tuz ve katkı maddeleri ihtiva eden işlenmiş gıdalar sahte gıdalara dönüşmüştür ve insanları beslemez. Bunların raf ömrünü uzatmak için içine konulan kimyasallar, düşük be - sin değerleri tüketenlerdeki toksinleri arttır hastalıkları tetikler. Biz topraktan sof - ramıza kadar gelen gıdaların artık yeteri kadar besin mineral değerleri bulunma - dığını, aksine daha çok zararlı maddeler bulunduğunu bilsek de alternatif yollar gittikçe azaltıldığı için istemeyerek de olsa bunları tüketmek zorunda kalıyoruz. Bu suni hale gelmiş sözde gıdalar bizi yalnız fiziken değil ruhen de hasta ediyor. İnsa - noğlunun bu gıda teröründen bir an önce bilinçlenerek kurtulması gerekmektedir. İsmail Tokalak’ın bu şok edici kitabı bize ve çocuklarımıza sunulan gıdaların tehli - kelerini yüzlerce bilimsel referanslarla destekleyerek gösterirken bize sağlıklı ya - şam konusunda takip etmemiz gereken yol haritasını da veriyor.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTczMDA=