Akkim Gündem | Sayı 26

Akkim Gündem 32 ZIHNIMIZI DOYURACAK KITAPLAR SEÇKISI B u yıllara kadar hiçbirimiz tüm dünyanın böylesine derin ve sarsıcı bir gıda kriziyle karşı karşıya kalabilece - ğine inanmak istemedik. Ancak bugün gıda 360 derece değerlendirilmesi gereken sıcak bir konu. Nasıl beslendiğimizden geleceğe dair gıda senaryolarına, küresel ve ekonomik boyutuyla gıda yaklaşımından gıdanın kimyayla ilişkisine kadar uzun bir başlıklar listesi var. Eğer siz de bu konuda akıl yoruyor ve daha bilinçli olmak istiyorsanız, kitaplığınızda yeni yer açmanız gereken kitaplardan bir seçkiyi sizin için derledik. Gıda üretiminden tüketimine, sürdürülebilir gıdadan çocuk beslenmesine kadar geniş bir yelpazede gıda trendleri ile ilgili okuma rehberiniz hazır. D O S YA - G I D A G Ü V E N L İ Ğ İ TARIM VE GIDADA YATIRIM TRENDLERI 2050 Ahmet Necdet Öğütçü Makalelerden oluşan kitapta, gıda güvenliği konusunda araştırma ya - pan ve uluslararası kuruluşları birleştiren küresel bir ortaklık olarak adını duyuran CGIAR’ın uzmanlarından öneri ve önlemlere yer veriliyor. Kita - bın arka kapak tanımında da ifade edildiği gibi; “yüzyılımızda insanlık, bugüne kadar varlığının hiç karşılaşmamış olduğu ağır sorunlarla yüz yüzedir. Dünyamız bir uçurumun başındadır. Şimdiye kadar bir sınırı olabileceği akla getirilmemiş olan dünya doğal kaynakları ve yaşanabi - lirlik şartlarının sonuna gelmiş durumdayız.” Scala Yayıncılık tarafından yayımlanan kitapta, insanlar için artık, su, topraklar ve gıda maddele - ri gibi, faaliyetlerimiz için hayatî önemdeki bütün doğal girdi ve temel kaynakların son derece kıt ve sınırlı olacağı bir döneme girmekte oldu - ğumuza dikkat çekiliyor. Ayrıca, asıl tehdidin; küresel boyutta çok vahim sonuçlar doğurması beklenen gıda yetersizliği ve açlık tehlikesinin de ötesinde, insanlığın bir varlık sorununa evrilmiş olduğu belirtiliyor. Daha fazlasını merak edenler için anlamlı bir kaynak.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTczMDA=