Akkim Gündem | Sayı 26

www.akkim.com.tr 31 si üretiminde faaliyet gösteriyor. Ürün ve gıda güvenliğini etkileyebilecek koşul - ları göz önüne alarak tespit ettiğimiz ihtiyaçlar doğrultusunda, Ürün ve Gıda Güvenliği Ekibi li - derliğinde, tüm operasyonel ve profesyonel se - viye çalışanlarımızı da sürece dâhil ederek yöne - tim sistemi kurulum faaliyetlerimiz tamamlandı. Gıdaya uygun makine ve ekipman yatırımı ile çevresel izleme planı kapsamında doğruladığı - mız gıda güvenliği hijyeni sağlandı. Oluşabilecek gıda güvenliği tehlikelerini ortadan kaldırmak için tehlike analizi değerlendirme çıktılarını göz önüne alarak ilave ek binalar, mevcut binaların altyapılarında güçlendirme ve güvenlik altyapı - sında güçlendirme çalışmaları tamamlandı. İlgi - li tüm iyi üretim uygulamaları (GMP) koşullarını sağlamak için hizmet ve ham madde tedarikçi - lerimiz de geliştirilmiş ve tüm süreçler sürdürü - lebilir tekniklerle iyileştirildi. Gıda Güvenliği Yönetim Sisteminin sürekliliğini sağlamak ve sürdürülebilir gıda güvenliği bilin - ci ile ihtiyaç duyulan faaliyetleri hızlı ve başarılı bir şekilde hayata geçiriyoruz. Bu kapsamda gıda güvenliği kültürünü canlı tutmak için tüm çalışanlarımızla birlikte iletişim toplantıları, hij - yen kontrolleri, farkındalık eğitimleri, anket gibi çalışmalar yürütüyoruz. Her yıl güncellenen gıda güvenliği kültür planı çalışmaları ile gıda güven - liği kültürünü sürekli tazeliyor ve süreçlerimizi titizlikle yönetiyoruz. Tüm bu çalışmaları FSSC 22000 belgelendir - mesi ile taçlandırarak Türkiye’de ilk FSSC 22000 belgeli CMC üreticisi olmayı başardık. Bu başa - rımızla yurt içi ve yurt dışı pazarların beklentile - rini tam olarak karşılayan, ulusal ve uluslarara - sı mevzuatlara uygun, tüketime hazır güvenli ürünler sunuyoruz. FSSC 22000 belgelendirmesi ile Akkim olarak uluslararası pazarda rekabet gücümüzü artır - mış ve sektörün önde gelen markalarına gıda katkı maddesi sağlayan güçlü bir tedarikçi ola - rak yerimizi almış bulunuyoruz. Sürdürülebilirlik hedeflerimizi yatırımlarımızla destekleyerek ka - pasitemizi artırmayı ve gıda katkı maddeleri sek - töründe sürekli büyüyerek küresel çapta lider pozisyona ulaşmayı hedefliyoruz. Şirketimiz stratejik hedefleri doğrultusunda aldığı kararla Yalova tesislerinde E222 Sodyum Bisülfit ve 223 SodyumMetabisülfit, Nazilli tesislerinde gıda sektörü için E466 Karboksimetil Selüloz üretimine başlamıştır. AB YEŞİL MUTABAKAT TARLADAN SOFRAYA STRATEJİSİ Avrupa Yeşil Mutabakat’ın merkezinde yer alan “tarladan sofraya stratejisi”, sürdürülebilir gıda sistemlerini kapsamlı bir şekilde ele alırken; sağlıklı insan, sağlıklı toplum ve sağlıklı gezegen arasındaki bağı kabul ediyor. Bu strateji tarım ilacı ve aşırı gübre kullanımını azaltmayı ve antimikrobiyal dirençle mücadele etmeyi, AB’de organik tarımı artırmayı, aynı zamanda sağlıklı bir gıda sistemi oluşturmayı, tarımın iklim değişikliği üzerindeki etkilerini azaltmayı, biyolojik çeşitlilik kaybını durdurmayı ve sektörde çalışanlar için daha adil ekonomik gelir yaratmayı hedefliyor. Akkim; nötr veya pozitif bir çevresel etkiye sahip olmak için gıda üretimi yaptığı tesislerinin yanı sıra tüm tesislerindeki çalışmalarda çevreye karşı sorumluluk bilinciyle hareket ediyor. Sürdürülebilirlik kapsamında pozitif etkiyi artırmayı, negatif etkiyi azaltmayı hedefleyen Akkim; çevresel etkilerinin yönetimi ve risk yönetimi anlayışıyla ulusal ve uluslararası standartları takip ederek sürekli iyileştirmeler gerçekleştiriyor. İklim değişikliğini azaltmaya ve etkilerine uyum sağlamaya yardımcı olmak amacıyla Akkim için verimli üretim süreçleri benimseniyor. Bu doğrultuda Akkim’de, Yalova tesisinde kurulan ISO 50001 Enerji Yönetim Sisteminin, 2023 yılı içinde gıda katkısı üretimi yaptığı Nazilli tesislerine entegre edilmesi amaçlanıyor. Akkim için son derece önemli olan verimli enerji süreçlerini sağlamak için hedefler belirliyor, izleme ve takibini sürekli olarak gerçekleştiriyor. Bu kapsamda enerji verimliliği sağlanarak projeler değerlendiriliyor, yeni yatırımlar planlanıyor. Akkim’de yeterli, güvenli, besleyici ve sürdürülebilir gıdaya erişimini sağlayarak gıda güvenliğini, beslenmeyi ve halk sağlığını koruma amacı doğrultusunda, Nazilli Tesisi’nde FSSC 22000 standartlarına uygun üretim yapılıyor. 2022 Mart ayından itibaren T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından onaylı bir gıda işletmesi olarak gıda katkı maddesi üretimine devam ediliyor.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTczMDA=