Akkim Gündem | Sayı 26

www.akkim.com.tr 27 AKKİM VE GIDA Yaşama kimya ile değer katmayı misyon edinen Akkim Kimya, gıda güvenliği ile ilgili politikasını “Ürünlerimizi gıda güvenliği yönetimi anlayışı ile insan sağlığını ön planda tu - tarak, hijyenik koşullarda, ulusal ve uluslararası mevzuatla - ra, müşteri ihtiyaç ve beklentilerine uygun üreterek; tüke - ticilerin güvenle tercih ettiği, güvenilir ve sağlıklı gıda katkı maddesi üreticisi olmayı hedefliyoruz” diyerek özetliyor. Gıda başlığı altında Akkim’de uygulanan standartları 5 ayrı başlıkta özetlemek mümkün: GMP: İyi Üretim Uygulamaları (Good Manufacturing Practise) GMP gıda, ilaç, tıbbi cihaz, medikal ve kozmetik alanlarında üreticinin yüksek kalitede ve yasal koşullarda üretim yapmasını sağlayan asgari şartların güvencesidir. GMP’nin kapsadığı bu uygulamalar, üretim ve dağıtımda temel yaklaşımlar arasında. Yine ürünlerde kalite sağlamak için ham madde, işleme, ürün geliştirme, üretim, paketleme, depolama, dağıtım aşamalarında kesintisiz uygulanması gereken bir teknikler dizisi olarak da adlandırılabilir. Akkim, periyodik olarak belgeli ürünlerinin üretimi, depolama koşulları, kalite kontrol vb. süreçleri, standardın öngördüğü kurallara göre değerlendirmeye tâbi tutulur. Helal Gıda Belgesi: Helal Gıda Belgesi, gıda ürünlerinin ham maddesinden, üretim, ambalajlanması, depolanması ve nakliyesi gibi tüm aşamalarının güven kazanması için İslami dini kurallara aykırı bir şekilde üretilmediğini gösteren sertifika. Helal logosu ise ürün içeriklerinin, üretim hatlarının güvenli bir standartta tüketici ile buluşabilmesini sağlıyor. GOTS: Global Organik Tekstil Standardı (GOTS) organik liflerden yapılan tekstil ürünleri için dünya çapında en önemli işleme standardı. Organik tekstil zincirinin bütün aşamalarında çok yüksek kıstaslara sahip. KOSHER Gıda Belgesi: Kosher Gıda Belgesi, gıda ürünlerinin ham maddesinden üretim, ambalajlanması, depolanması ve nakliyesi gibi tüm aşamalarının güven kazanması için Musevi dini kurallara aykırı bir şekilde üretilmediğini gösteren sertifika. Kosher logosu ise ürün içeriklerinin, üretim hatlarının güvenli bir standartta tüketici ile buluşabilmesini sağlıyor. FSSC 22000: Uluslararası gıda sektörünün ihtiyaçlarına cevap olarak geliştirilen FSSC 22000 Standardı hızla büyüyen bir belgelendirme programı. FSSC 22000 Sistemi; gıda üreticileri ve perakendecileri için dünya çapında tanınan ve kabul edilen Global Gıda Güvenliği Girişimi’nin (GFSI) ISO tabanlı gıda güvenliği yönetim sistemi sertifikasını sağlamak üzere tasarlandı. Akkim stratejik hedefleri doğrultusunda Nazilli tesislerinde gıda katkı maddesi olarak E 466 sodyum karboksimetil selüloz üretiyor.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTczMDA=