Akkim Gündem | Sayı 26

Akkim Gündem 24 D O S YA - G I D A G Ü V E N L İ Ğ İ BİLGİ KÜPÜ: E466 SODYUM KARBOKSIMETIL SELÜLOZ VE GIDA SEKTÖRÜ • Akkim’in Nazilli’deki tesislerinde gıda sektörü için üretimini yaptığı E466 sodyum karboksimetil selüloz bir gıda katkı maddesi. • Başlıca özellikleri: Gıda sektöründe hacim arttırıcı, emülgatör, sıkılaştırıcı ajan, jelleştirici ajan, nemlendirici, stabilizatör, kıvam arttırıcı, aroma ve enzimlerde taşıyıcı. • Gıda sektöründe yaygın olarak kullanıldığı ürünler: Fermente süt ve süt ürünleri, pastörize krema, taze/kurutulmuş makarna ve erişteler, dondurulmuş/pişmiş balık/et ürünleri, sıvı yumurta ürünleri, sofralık tatlandırıcılar, diğer şekerler/şuruplar, meyve suları, meyve ve sebze nektarları, bebekler için özel tıbbi amaçlı diyet gıdalar, kahve ve kahve ürünleri vb. ürünlerde yaygın olarak kullanılıyor. ilgili arayışlar var, hatta yumurtasız kurabiye ha - murları onları deneyenlerin beğenisini toplamaya devam ediyor. PEKİ YA GIDA GÜVENLİĞİ? Gelecekte nasıl besleneceğimiz üzerine çalışma - lar sürerken, bir yandan da dünyanın gıda ile ilgili bugüne dair gündeminde gıda güvenliği en çok öne çıkan alan konumunda. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü FAO’ya göre gıda güvenliği; “gıdalarda tüketicilerin sağ - lığına zarar verebilecek tehlikelerin bulunmaması veya kabul edilebilir düzeyde olması.” Yine FA - O’nun yaptığı bir uyarı var: “Gıda güvenliğinin ta - rımsal üretimden hasat, işleme, depolama, dağı - tım, hazırlık ve tüketime kadar her aşamada besin zincirinin güvenli kalmasını sağlamada kritik bir rolü vardır.” Zaten her yıl 7 Haziran’da kutlanan Bir - leşmiş Milletler Dünya Gıda Güvenliği Günü’nün ana fikri de tükettiğimiz gıdaların/yiyeceklerin güvenilir olmasını sağlamak değil mi? Gelin gö - rün ki, Dünya Sağlık Örgütü WHO’nun 6 Haziran 2019 tarihli bildirgesinde şu bilgi verildi: “Her yıl dünyada yaklaşık 10 kişiden 1’i (tahminen 600 milyon kişi) hastalanmakta ve ayrıca bakteri, vi - rüs, parazit veya kimyasal maddelerin tüketilmesi sonucu 400 bin kişi hayatını kaybetmektedir.” GIDA GÜVENLİĞİ İÇİN KİMYA İŞ BAŞINDA Kimyasalların endüstriyel işletmelerde yaygın olarak kullanıldığını hepimiz biliyoruz. Bu da kim - yanın gıda güvenliğini sağlamada üstlendiği kritik role yönümüzü çeviriyor. Güvenli ve sağlıklı gıda Artan dünya nüfusuyla birlikte insanlığın en fazla karşılaştığı ve karşılaşmaya devam edeceği sorunlar arasında açlık, yetersiz beslenme ve gıda güvenliği önde geliyor.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTczMDA=