Akkim Gündem | Sayı 26

www.akkim.com.tr 23 milyarlık bir nüfusun geleneksel beslenme şeklinde pay sahibi olduğu belirtilse de, özellikle Batı kültüründe kabul görmeme - sine atıfta bulunuldu. Et, protein yönüyle beslenmemizde önemli ve geleceğe dair çözüm arayışlarında böcekler üzerinden de yürütülen çalışmalar devam ediyor. Böceklerin üzerinde bu denli çok durulmasında hem besleyici hem de daha az sera gazı emisyonuna yol açma - ları nedeniyle ekolojik açıdan daha sürdürülebilir protein kaynak - ları olmaları rol oynuyor. Aynı zamanda böcekler daha az alan kaplıyor ve büyükbaş hayvan yetiştiriciliğine kıyasla çok daha az su tüketimi gerektiriyor. Etten alınan protein ihtiyacına yönelik ya - pılan girişimler arasında, bitkisel proteinden üretildiği halde ete çok yakın bir tat yakalayan alternatifler de artık hayatımızda. SİLİKON VADİSİ’NİN GIDA KORSANLARI Gelecekteki gıdalar ve beslenme şeklimiz üzerine uzun yıllardır önemli işlere imza atan gruplar var. “Gıda korsanları” diye bilinen San Francisco şehrindeki Food Hackathon da bunlardan biri. Buradaki grup gıda yatırımcıları, girişimciler, bilim insanları ve teknoloji uzmanlarından oluşuyor. Teknolojiyi kullanarak bilimin küresel gıda ağına katkısını araştırıyor, maliyeti düşük besin sağ - lama yollarına odaklanıyor. Silikon Vadisi’nde bu konuda neler yaşandığına baktığımızda, hatırı sayılır yatırımların geleceğin mutfağına, yani farklı besin geliştirme yöntemlerine odaklanan “food-tech” şirketlerine ya - pıldığını görüyoruz: Impossible Foods, Beyond Meat, Hampton Creek, Soylent gibi… Biyokimya profesörü ve aynı zamanda Impossible Foods’un ku - rucusu Patrick Brown’un da ısrarla verdiği mesajlarda olduğu gibi; hayvansal besinleri tamamen bitkilerden, tohumlardan ve hububatlardan üretmek mümkün. Üstelik tadından, kokusun - dan ödün vermeden… Bu iddiasını şirketinin ürettiği Impossible Cheeseburger örneğiyle de destekleyen Prof. Brown, “İnsanların alışkanlıklarını değiştirmek istiyorsanız, onlara ellerinde olanın daha iyisini vermelisiniz” diyor. Tamamen bitkilerden elde edilen, içeriklerinde normal ete göre daha fazla protein bulunduran yiyecekler her geçen gün çeşit - leniyor. Et tadını ve kokusunu sadece burgerlerde değil, tavukta da yakalamak mümkün. Burada üretim tercihinde kırmızı et ben - zeri ürünlerde bezelye proteini, tavuk benzeri ürünlerde soya proteinleri kullanılıyor. Protein kaynağı denildiğinde et ile birlikte akla ilk gelenlerden biri olan yumurta da geleceğin beslenme şekilleriyle ilgili üze - rinde mesai yapılan besinlerden biri. Hiç yumurta kullanılmadan yapılan mayonezler raflarda satışa sunulurken, insanın yaşamı - nı idame edebilmesi için sadece bir şişede yer alan içeceklerle Kas dokusunun çıkarılması Kültür eti nasıl yapılır? Kas büyür Kök hücreler İşlenir Bitki bazlı serum Kültürlü et tüketilmeye hazır

RkJQdWJsaXNoZXIy MTczMDA=