Akkim Gündem | Sayı 26

Akkim Gündem 14 S ÖY L E Ş I AKKİM NAZİLLİ FABRİKA DİREKTÖRÜ ALİ KAPLAN AKKİM’İN GIDA KATKI ÜRETİMİ TESİSİ PEK ÇOK YÖNÜYLE BİR KİLOMETRE TAŞIDIR A kkim’in Nazilli’deki en yeni tesisi gıda sektörüne yö- nelik oldu. Gıda katkı üretimini amaçlayan tesisin bina inşasından teknolojisine dek devreye alınma sü- recindeki hazırlıklarınız neler oldu? Akkim Nazilli CMC Üretim Tesisi; Türkiye’nin en büyük CMC üretim tesisi olup, çatısı altında farklı sektörlere hitap eden farklı CMC tipleri üretilmekteydi. E466 olarak isimlendirilen ve gıda katkısı olarak kullanılan CMC türü ise hem üretim süreçleri hem de sistemsel yaklaşımlarla birlikte üst seviye hassasiyetler gerektiriyor. Dolayısıyla bu seviyeye ulaşmak için doğru altyapı ve tesis gereksinimlerini belirlemek en önemli adım oluyor. Bu nedenle, öncelikle hedeflenen kalite ve ürün güvenirliği sevi - yesine ulaşmak için “uygun ve doğru tespit edilmiş bir tesis” tasarlamak ve uygulamak gerekiyordu. Biz de referans ola - rak gıda sektörün en üst düzey sertifikasyonlarından biri olan FSSC22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi temel şartlarından ön koşul programını referans alarak tesis ve altyapı planlama - sını yaptık. Gıda üretiminin olmazsa olmazları arasındaki hijyen koridorundan tutun da içeride çalışacak personelin kıyafet düzenine kadar birçok noktayı en ince detayına kadar ele al - dık. Üretim tesislerinin temizlenebilir bir tesis olmasının yanın - da açıklık kontrolü, haşere mücadelesi gibi önemli başlıklara yönelik olarak fiziki tedbirlerle birlikte profesyonel firmalardan destek aldık. Üretim aşamasının yanı sıra ürünün müşteriye ula - şana kadar depolanacağı, bekletileceği, araçlara yükleneceği alanların tamamının koşullarını da planlamak gerekiyor. Ürün üretme süreçlerinin veri akışı ve kaydedilmesi için kullandığı - mız otomasyon sistemlerimiz sayesinde “sıfır proses hatası” hedefimizi yakaladık. Bunun yanında üretim, depolama ve la - boratuvar alanlarına olası yetkisiz ve kötü niyetli erişimleri en - gellemek amacıyla kartlı geçiş sistemleri ve kritik noktaları kay - deden harekete duyarlı güvenlik kamera sistemleri ile donattık. Ürün kalite kontrollerinin üst seviyede yapılabilmesi için metal detektörü manyetik seperatörler, laboratuvar donanımları gibi birçok destek ekipman da devreye alındı. Yeni devreye alınan gıda tesisi ile birlikte Akkim, FSSC 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi belgesine sahip Türkiye’deki ilk ve tek üretici oldu. Bu açıdan, yeni tesisin stratejik önemi- ni nasıl yorumlarsınız? Türkiye’nin en önemli gündemlerinden biri olan ihracatı artır - mak, dışa bağımlılığı azaltmak ve yerli teknolojiler geliştirmek Akkim, Nazilli’de hayata geçirdiği gıda katkı üretimine yönelik tesisi ile Türkiye’de bir ilke imza atarak, FSSC 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi belgesine sahip ülkemizin ilk ve tek üreticisi oldu. Gerek ulusal gerek uluslararası pazarda taşıdığı stratejik önemle dikkat çeken tesisin hayata geçiriliş süreçleri ve ülke ekonomisine katkıları üzerine Akkim Nazilli Fabrika Direktörü Ali Kaplan ile kapsamlı bir röportaj gerçekleştirdik.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTczMDA=