Akkim Gündem | Sayı 25

www.akkim.com.tr 51 Eylül ayında üzüm hasadının ardından kış hazırlıkları başlıyor. Üzüm sofralarda taze taze de tüketilir ya da reçeli, üzüm suyu, kurusu, sirkesi yapılır. Pekmezinin yeriyse her zaman hazırdır. köyün çocukları toplanıyor ve pekmez tavasının etrafında meraklı bekleyiş sürüyor. Kaynatma iş - lemi 2-3 saat sürüyor. Şıra kaynamaya başlayınca köpükler oluşuyor. Bu köpükler kepçeyle alınıp dökülüyor. Kaynama ilerledikçe şıra üstü, kıza - ran köpükler bağlıyor. Çok geçmeden köpükler azalıyor ve şıra koyu renk almaya başlıyor. Pek - mezin olduğunu bize haber veren bir koku etrafa yayılıyor. Ayşe Yıldız kıvamı tutturmak için kaşık - la alınan numuneden tabak kenarına bir damla damlatıyor ve inceliyor. Damla boncuk tanesi gibi kalıyor. Bu, kıvamın yerinde olduğunu gösteriyor ve kaynatma işlemine son veriliyor. Pekmez yüksek şeker içeriği sebebiyle iyi bir kar - bonhidrat ve enerji kaynağı. Özellikle vücudun günlük kalsiyum, demir, potasyum ve magnez - yum ihtiyacının büyük kısmını karşılar. 200 gram pekmez, kalori açısından bin 150 gram süte, 300 gram ekmeğe ya da 350 gram ete eşdeğer. Özellikle üzüm pekmezinin içinde doğal olarak bulunan glikoz ve früktoz, vücutta hemen emile - rek kana karışmakta ve metabolizmada enerjiye dönüşmekte. Vücutta kan yapımında kullanılma - sı, enerji vermesi, iştah açması pekmezin belirgin özelliklerinden. Ayrıca mide, bağırsaklar ve böb - rekler üzerinde olumlu etkileri var. Damar sertliği - ni gidermekte ve kan dolaşımını kolaylaştırmakta. Sözün özü, pekmez bize daha sürdürülebilir bir beslenme tarzını yaşamak için bazen de gele - neksel yöntemlere yönümüzü çevirmemiz ge - rektiğini göstermiyor mu? İyi bir karbonhidrat ve enerji kaynağı olan pekmez, üzümü farklı bir formda değerlendirmeyi sağlayan geleneksel lezzetlerden biri.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTczMDA=