Akkim Gündem | Sayı 25
Akkim Gündem 48 R Ö P O R TA J olağanüstü karpuz çekirdeğini herkes görme - li” diye düşündüm ve fotoğraf çekmeye ağırlık verdim. O karpuz çekirdeği diğer tohumlardaki güzellikleri görme ve fotoğraflama ilhamı verdi bana. Adı Çekirdeği Oyalı. Bazı yörelerde Yazılı Karpuz ya da Sarı Karpuz olarak biliniyor. Emsalsiz bir çekirdeği var. Çekirdeğin bir yüzünde başka, diğer yüzünde başka çizgiler var. Her bir çekirdekteki çizgiler de birbirinden farklı. Parmak izimiz gibi. Ama çoğu kişi bu çekirdeği görmemiş hiç. Çünkü bu karpuz içi kırmızı değil de sarı ol - duğu için kelek sayılıyor. Çiftçi kendi yiyor, konu komşusuna veriyor, artanı hayvanlarına yediriyor. Satılmadığı için de ekimi çok az yapılıyor. Sergi - lerimden sonra kaderi değişti. Artık onu çok kişi tanıyor ve çekirdeğinin önünde ağlayan sergi zi - yaretçilerim var. Bir avuç çekirdeği onu ekecek insanlarla paylaştım. Artık ekiliyor ve çekirdeğini her sergimde onu ekecek olan başka başka in - sanlarla paylaşıyorum. Fotoğraflamakta en çok zorlandığınız tohum ne oldu? Antep fıstığı ve Adana biberini fotoğraflarken çok zorlandım. Antep fıstığını çekerken bir iki, bir iki yediğim için çekecek fıstık kalmadı. Adana bibe - rinin de acısından gözyaşlarımı tutamadığım için çekemedim. Hâlâ aklınızda olup da fotoğraflayamadığınız tohum var mı? Ya da hedefinizdeki tohumlar?.. Önce memleket tohumlarını sonra da dünyanın bütün tohumlarını fotoğraflamayı istiyorum. Ak - lımda o kadar çok tohum var ki, saymakla bitmez. Henüz onları çekmemin zamanı gelmemiş olmalı ki çekilmediler. “TOHUMLARIN HEPİMİZE SÖYLEYECEK ÇOK ŞEYİ VAR!” Serginizi gezenlerden nasıl dönüşler aldınız? Sergimin açıldığı yıl, Oxford Üniversitesi’nde her yıl farklı temalarla yemek ve pişirmek üzerine ya - pılan sempozyumun teması tohumdu. Dünyanın her yerinden tohum üzerine düşünen, kafa yoran 250’ye yakın akademisyen sergimi gezdi. Son gün kahve molalarından birinde bir akademisyen ya - nıma gelerek “İki gün boyunca tohumu konuştuk ama tohuma hiç sizin baktığınız gibi bakmamışız” demişti. Sadece tohum üzerine düşünen insanlar değil, tohuma çok yakın hayatlar süren insanlardan da benzer cümleler geliyor. “Yıllardır bu buğdayın unundan ekmek yapıyoruz. Başaklarının üzerinde tüyler olduğunu fotoğraflarınızda gördüm” diyen fırın sahibinden, severek yediği sebzenin tohumu - nu gördüğünde şaşıran, bir tohumu gördüğünde çocukluğunu hatırlayan insanlar var. Çekirdeği Oyalı’nın önünde gözyaşlarını tutamayan genç kız unutamadıklarımdan… Çok kişi özellikle makro çekimlerden çok etkileniyor. Bazı fotoğraflarımı tohumların orijinalleriyle birlikte sergiliyorum. Sa - tın alırken tohumların orijinalleri de talep ediliyor. Kendimi bir tohum gözlemcisi olarak tanımlamam dikkat çekiyor. Sergi defterlerim onlara gösterdik - lerim için teşekkür mesajlarıyla dolu. Son olarak tohumlar bize ne söylüyor gelecek için? Bu kadar içinde olan biri olarak, size bir şey söylemişlerdir diye düşünüyoruz. Tohumlar çok konuşkan. Ama anlattıkları aramız - da… Size sır olmayan bir şey söyleyebilirim. Gezegenimizin geleceği için vicdanımızın sesini dinlersek, tohumların hepimize söyleyecek çok şeyi var. Çok kişi özellikle makro çekimlerden çok etkileniyor. Bazı fotoğraflarımı tohumların orijinalleriyle birlikte sergiliyorum. Satın alırken tohumların orijinalleri de talep ediliyor. Kendimi bir tohum gözlemcisi olarak tanımlamam dikkat çekiyor. Sergi defterlerim onlara gösterdiklerim için teşekkür mesajlarıyla dolu.
powered by ikedijital.com
RkJQdWJsaXNoZXIy MTczMDA=