Akkim Gündem | Sayı 25

www.akkim.com.tr 47 hip zengin bir tarım ülkesi. Ancak bunun devamı için şu anda sürdürülen tarım kültürünün değiş - mesi ve bize miras tohumlarımıza sahip çıkmamız gerekli. Az sayıda örneğini gördüğümüz doğa dostu tarım ve topluluk destekli tarım yöntem - lerinin çoğalması için çalışmalıyız. Küçük ölçekli ekim yapan çiftçiyi desteklemeliyiz. Yerel, aracı - sız, zehirsiz gıdaya ulaşmak için gıda toplulukla - rının yaygınlaşmasına öncelik vermeliyiz. Toprak - larımızın zenginliğini de tohum çeşitliliğimizi de koruyabilmemiz bu değişim ve dönüşüme bağlı. “TOHUMLAR CEPLERİMDE BENİMLE YAŞIYOR” Tohum fotoğraflama sürecini biraz anlatır mı- sınız? Hangi tohumu fotoğraflayacağınıza nasıl karar veriyorsunuz? Tohumları öncelikle hayatıma dâhil ediyorum. Kutular içinde, kavanoz içlerinde, çekmecelerde, saklama kaplarında, sepetlerde, gardırobumda, evin her köşesinde, ceplerimde benimle yaşı - yorlar. Bazen günlerce elimi sürmüyorum. Bazen üçünü bazen sadece birini fotoğraflıyorum. Gö - zümün önünde duranlar var. Onları unutup, da - lında tohuma durmuş bir zakkuma gönül verip, bir hafta onu bin türlü açıdan çekip duruyorum. Tohumlar ne zaman sırlarını açığa çıkaracaklarını gözüme fısıldıyor. Sanırım hangi tohumu fotoğ - raflamalıyım kararını tohumlarla birlikte veriyoruz. Araştırma yaparken hiç bilmediğiniz tohumların farkına varmışsınızdır… Mesela en çok garipse- diğiniz tohum ne oldu? Yani “Aaa demek bunun tohumu bu” dediğiniz… Bütün sergilerimde diğer tohumlardan rol çalan bir karpuz çekirdeği var. Onu gördüğüm an, “Bu İnsan olumsuz her şeye rağmen yaşadığı coğrafyaya has tohumlarını hayatta kalmak için koruyor, saklıyor. Kaybolanı buluyor, ekip çoğaltıp paylaşıyor. Anadolu insanı tohum takas geleneğini sürdürüyor. Günümüze kadar gelmiş ata tohumlarını mücevher gibi saklıyor.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTczMDA=