Akkim Gündem | Sayı 21

34 l Akkim Gündem YAŞAMVE SAĞLIK VITAMIN EKSIKLIĞI DURUMUNDA VÜCUTTA NELER GÖZLENIR? Vitamin eksikliği, vücutta bazı fonksiyonların bozulmasına neden olur. Örneğin A vitamini eksikliğinde gece körlüğü, deri lezyonları, göz kuruluğu, çocuklarda enfeksiyonlara eğilim görülür. Vitamin eksikliği belirtileri, eksik olan vitaminin vücutta oynadığı role göre değişir. Çocuklarda büyüme-gelişme geriliği, hâlsizlik, davranış bozukluğu ve enfeksiyonlara eğilim görülürken; yetişkinlerde vitamin eksikliği kendisini en çok anemiye bağlı gelişen hâlsizlik ve yorgunluk ile belli eder. Bunun yanı sıra saç dökülmesi, ağız ve dilde tekrarlayan yaralar, kas güçsüzlüğü, kilo kaybı, el ve ayaklarda uyuşma, unutkanlık, sinirlilik gibi belirtiler de görülebilir. GEREKSIZ VITAMIN KULLANIMININ ORTAYA ÇIKARABILECEĞI SORUNLAR Vitamin eksikliğine yol açan bir hastalık ya da yetersiz gıda alımı, beslenme bozukluğu gibi bir durum yoksa sürekli vitamin alınmasına gerek yoktur. Bazı vitaminlerin fazla alınması vücutta toksik etkiye ve hastalığa neden olur. Bu yüzden gereksiz vitamin kullanılmamalıdır. A vitamini fazlalığı kafa içi basınç artışı, karaciğer hastalığı, gebelerde düşüklere ve bebekte anomalilere yol açabilir. D vitamini fazlalığı kabızlık, iştahsızlık, bulantı ya da böbrek yetmezliği yapabilir. K vitamini fazlalığı karaciğer hasarına neden olabilir. Güçlü bir bağışıklık için D vitamini Son günlerde en çok konuşulan vitaminlerin başında D vitamini geliyor. Bu konuda en yeni gelişmeyse İngiltere’de yaşandı. İngiltere’de bir grup bilim insanı Covid-19 hastalığıyla mücadele kapsamında hükümete, ekmek ve süt gibi yoğun tüketilen gıdalara D vitamini eklenmesi çağrısında bulundu. Peki D vitamini nedir ve hangi besinlerde bulunur? D vitamini güçlü bir bağışıklık sisteminin yanı sıra kemik, kas, eklem fonksiyonları ile sinir sisteminin çalışmasında önemli role sahip. Eksikliği ise en sık yorgunluk, hâlsizlik, tüm vücutta genel ağrı, kemik ve eklem ağrıları gibi belirtilerle fark edilir. D vitamininin en önemli kaynağı güneş ışınları. Beslenmeyle bitkisel ve hayvansal gıdalardan da az miktarda sağlanabilir. D vitamini balık (özellikle ton balığı), süt, yumurta, tahıllı gıdalar ve mantarda bulunur. Peynir, tereyağı, yoğurt ve kefir de D vitamini içerir.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTczMDA=