Akkim Gündem | Sayı 21

Ekim-Aralık l 33 VITAMINLERI DOĞRU KULLANMAK IÇIN NELER YAPILMALIDIR? Vitaminler suda ve yağda eriyenler olmak üzere 2 gruba ayrılır. B vitaminleri ve C vitamini suda; A, D, E ve K vitaminleri yağda erir. Yağda eriyen vitaminleri içeren gıdaların bir miktar yağ ile alınması vitamin emilimini artırırken, gıdalar ile birlikte fazla miktarda tüketilen çay, kahve, alkol vitamin emilimini azaltır. Sebze ve meyveleri tazeyken tüketmek, tahılları işlenmemiş olarak kullanmak da vitaminlerden daha fazla yararlanmayı sağlar. B ve C gibi suda eriyen tabletlerdeki vitaminler ısı, ışık ve alkali ortamlara duyarlıdırlar. Bu nedenle taze ve bekletilmeden, fazla işlemden geçirilmeden tüketilmeleri yararlanımı artırır.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTczMDA=